ULIKE STILARTER

Ulike stilarter innen bryting

Bryting kommer i mange varianter og stilarter. Her følger en kort forklaring.

Gresk romersk bryting
Gresk-romersk bryting er en av flere internasjonale stilarter innen amatørbryting, jfr. det internasjonale bryteforbundet, FILA. Klassisk stil bryting og gresk-romersk bryting er synonyme begrep i Norge. Denne stilart og fristil-bryting utgjør olympisk bryting.

Fristil-bryting
Fristil-bryting er en internasjonal form for bryting og utøves av både jenter og gutter. Denne kampsport er en stilart innen internasjonal amatørbryting, jfr. det internasjonale bryteforbundet, FILA.

Norgesmesterskap finnes nå kun for kvinner. NM for menn, fantes i årene 1948 til 1954. Olympisk bryting er for begge kjønn.

Sambo
Sambo er en kampsport med opprinnelse fra Sovjetunionen. Den har sine røtter fra japansk judo. Den er også anerkjent som en internasjonal stilart av det internasjonale bryteforbundet, FILA. Registrert som offisiell sport i 1938.

Folkestil-bryting
Folkebryting har mange stilarter. De er utbredt i varierende grad, og er derfor anerkjent av FILA som «folk style» i motsetning til internasjonal bryting.

Wrestling
Dette er ikke bryting men er en hybrid av sport og teater. Den regnes ikke som kampsport, bl.a. fordi kampsport har ingen dramaturgi.

I tillegg til disse stilartene finnes det mange idretter med likhet til bryting, som kan være nasjonale sporter eller til og med lokale sporter, for eksempel Sumo-bryting i Japan, eller Mukna-bryting i India.

Les mer om: